Λιόπα-Τσακαλίδη Αγλαΐα (Λίτσα), Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

Λιόπα-Τσακαλίδη Αγλαΐα (Λίτσα), Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

 

aliopa@upatras.gr
(+30) 2622039018
(+30) 26220 39003 (Fax Γραμματείας)

 

Η Αγλαΐα (Λίτσα) Λιόπα-Τσακαλίδη είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Διδάκτωρ (Dr. rer. nat.) του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστήμιου του Saarland (Saarbrücken, Germany), Διπλωματούχος βιολόγος του ίδιου Τμήματος και Πτυχιούχος του Τμήματος Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η διδακτορική της διατριβή αναφέρεται στην επίδραση των ανασταλτικών ουσιών μορφακτίνης και ΤΙΒΑ στην ανάπτυξη και την αποκόλληση των φύλλων, καθώς και την μεταφορά αυξίνης μέσω των φυτικών ιστών. Η μεταπτυχιακή εργασία της αναφέρεται στην μεταφορά αυξίνης στο μεσοκοτύλιο του καλαμποκιού.

Έχει δημοσιεύσει ένα σημαντικό αριθμό άρθρων σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά και συνέδρια. Η ερευνητική της δραστηριότητα έχει αναγνωριστεί διεθνώς με πάνω από 180 αναφορές από άλλους ερευνητές. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 28 ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα ως συντονίστρια ή ως υπεύθυνη ομάδος υλοποίησης. Υπήρξε επίσης απολογήτρια και σε πολλά προγράμματα και ερευνητικά έργα.

Εργάστηκε για δέκα χρόνια στο Εργαστήριο Φυσιολογίας Φυτών στο Ινστιτούτο Βοτανικής του Πανεπιστημίου του Saarland (Saarbrücken, Germany). Στην Ελλάδα, εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ΕΙΧΗΜΥΘ/ΙΤΕ και ως ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Προστασίας Φυτών Πατρών-Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ). Κατόπιν υπηρέτησε ως επίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανολογίας και Υδάτινων Πόρων του ΤΕΙ Μεσολογγίου. Διετέλεσε προϊστάμενη του Τμήματος Μηχανολογίας και Υδάτινων Πόρων.

Βιογραφικό σημείωμα

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα

  • Φυτοτεχνολογία
  • Μοντελοποίηση ανάπτυξης φυτών
  • Βλάστηση και ανάπτυξη φυτών (αρωματικών φυτών, άγριων χόρτων, ανθοκομικών κ.ά.)
  • Φυτορρυθμιστικές Ουσίες
  • Έλεγχος ζιζανίων
  • Ολοκληρωμένη Διαχείριση στη γεωργική παραγωγή με σύγχρονες Τεχνολογιες Πληροφορικής
  • Βιολογική Γεωργία

Ώρες υποδοχής φοιτητών: Πέμπτη & Παρασκευή 12:00-14:00

Comments are closed.