Λαχανοκομίας

Το Εργαστήριο Λαχανοκομίας εξυπηρετεί την εργαστηριακή εκπαίδευση των φοιτητών στα παρακάτω μαθήματα:

 • Γενική Λαχανοκομία
 • Ειδική Λαχανοκομία Ι
 • Ειδική Λαχανοκομία ΙΙ
 • Μετασυλλεκτικοί χειρισμοί – Τυποποίηση Ανθοκηπευτικών

Διαθέτει εργαστηριακούς πάγκους με 22 θέσεις για την άνετη άσκηση των φοιτητών και ξεχωριστό χώρο γραφείου.

Βασικός Εργαστηριακός Εξοπλισμός

Διαθέτει:
 • Αέριο χρωματογράφο,
 • Φασματοφωτόμετρο,
 • φλογοφωτόμετρο,χρωματόμετρο
 • Τρείς Θαλάμους ανάπτυξης φυτών (growth chambers)
 • Ψυκτικούς Θαλάμους (μεγάλα ψυγεία σε ξεχωριστά δωμάτια)
 • Καταψύκτη
 • Ζυγαριές,πεχάμετρα,αγωγιμόμετρα και όλο τον απαραίτητο βασικό εξοπλισμό για εκπαίδευση και έρευνα.

Συμπληρώνεται από δύο (2) σύγχρονα μεγάλα Θερμοκήπια τα οποία διαθέτουν:

 • Συστήματα Υδροπονίας
 • Συστήματα Θέρμανσης, σκίασης και εξαερισμού
 • Συστήματα Άδευσης
 • Ριζωτήριο Μοσχευμάτων (mist propagation)

Βιολογικό αγρό 17.5 στρεμμάτων και Αγρόκτημα 600 περίπου στρεμμάτων στο χώρο του Τ.Ε.Ι. μέσα στους οποίους εκπονούνται καλλιέργειες για τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες του Τμήματος.

Παραγωγή υβριδίων κολοκυθιάς

Float system

Ερευνητικές δραστηριότητες εργαστηρίου

Στο εργαστήριο Λαχανοκομίας εκπονούνται ερευνητικά προγράμματα βελτίωσης λαχανικών και κυρίως κολοκυθιού με παραγωγή σημαντικού αριθμού υβριδίων. Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί μεγάλο βάρος στην δημιουργία ανεκτικότητας στις ιώσεις. Στο υδροπονικό σύστημα του εργαστηρίου μελετούνται θέματα θρέψης των λαχανικών καθώς και προβλήματα συσσώρευσης νιτρικών στα φυλλώδη λαχανικά. Στα θέματα αυτά έχει εκπονηθεί ήδη μία διδακτορική διατριβή σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόσφατα έχει ξεκινήσει μια νέα. Η βιολογική καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών αποτελεί τη νέα ερευνητική δραστηριότητα του εργαστηρίου.Επιπλέον το εργαστήριο ασχολείται και με το αντικείμενο της μετασυλλεκτικής φυσιολογίας.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ – ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Υπεύθυνος Εργαστηρίου: Καπότης Γεώργιος,Καθηγητής

Ο Γεώργιος Καπότης γεννήθηκε στην Κομποτή Αιτωλοακαρνανίας το 1954. Είναι απόφοιτος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (1979). Είναι κάτοχος, μεταπτυχιακού διπλώματος Master of Science από το τμήμα Harticultural Science University of Guelph, Canada (1982) και διδακτορικού διπλώματος (PhD) από το τμήμα Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (εργαστήριο κηπευτικών καλλιεργειών) 2001.

Είναι καθηγητής στο τμήμα, με αντικείμενο Λαχανοκομία .

Από το 1993 δραστηριοποιείται ερευνητικά με την βελτίωση του κολοκυθιού και μέσω της υλοποίησης επτά ερευνητικών προγραμμάτων στα οποία ήταν επιστημονικός υπεύθυνος δημιούργησε μια τράπεζα γενετικού υλικού κολοκυθιού εγχώριας κυρίως προέλευσης και μεγάλο αριθμό υβριδίων. Δύο από τα υβρίδια αυτά (Gina F1 και Z7X5(1)) έχουν παραχωρηθεί σε μεγάλες εμπορικές και σποροπαραγωγικές εταιρίες (Γενική Φυτοτεχνική Αθηνών Α.Ε.Β.Ε. και Φύτρο Σπόροι Α.Ε.). Το πρώτο από τα υβρίδια αυτά έχει εγγραφεί στον εθνικό κατάλογο και τα δύο τελευταία χρόνια κυκλοφορεί στην Ελληνική αγορά. Ένας σημαντικός αριθμός υβριδίων αξιολογείται σήμερα σε συνεργασία με εταιρίες σπόρων με σκοπό την διάθεσή τους στην αγορά.

Έχει συμμετάσχει επίσης σε πέντε ερευνητικά προγράμματα που εκπονήθηκαν στο τμήμα ΘΕ.ΚΑ. και έχει δέκα δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά με κριτές και πάνω από δέκα συμμετοχές σε διεθνή και Ελληνικά συνέδρια.

Τα πρόσφατα ερευνητικά του ενδιαφέροντα, εκτός της βελτίωσης του κολοκυθιού, είναι οι βιολογικές καλλιέργειες και οι νέες καλλιέργειες (αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά κλπ.).

Είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βιολογικών Προϊόντων.

Τέλος αξιοποιώντας τις δυνατότητες της αεροπονικής φάρμας του πρώην τμήματος ΘΕ.ΚΑ. είχε αναπτυχθεί τεχνογνωσία στην παραγωγή άνοσου πολλαπλασιαστικού υλικού πατάτας.

Ψαθά Ελένη, Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό

Η Ψαθά Ελένη γεννήθηκε στην Πάτρα. Είναι απόφοιτη της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου και συγκεκριμένα του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής (1993) και πήρε Δίπλωμα Εξειδίκευσης (MSc) από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (2006). Επίσης κατέχει πτυχίο Παιδαγωγικής επάρκειας (1997).

Εργάζεται ως Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό (Ε.Τ.Ε.Π.) στο εργαστήριο Λαχανοκομίας του τμήματος από το 2002.

Από το 1994 ως σήμερα έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα του ΤΕΙ Μεσολογγίου ενώ παράλληλα από το 1993 διδάσκει ως εργαστηριακός συνεργάτης.

Έχει δύο δημοσιεύσεις σε πανελλήνια συνέδρια.

Πανταζόπουλος Γεώργιος, Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό

Ανήκει στο Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό (Ε.Τ.Ε.Π.) και του έχει ανατεθεί η απασχόλησή του στο εργαστήριο Λαχανοκομίας και στις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις του τμήματος.

Έχει τελειώσει τις σπουδές του στο Καρπενήσι, στο τμήμα Δασοπονίας (Τ.Ε.Ι. Λαμίας) και κατόπιν έλαβε το πτυχίο Παιδαγωγικής επάρκειας από την ΣΕΛΕΤΕ (ΠΑΤΕΣ) στην Πάτρα.

Κύριο αντικείμενο της εργασίας του είναι η συνδρομή του στην πραγματοποίηση των εργαστηριακών ασκήσεων κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, σε συνεργασία με τους υπεύθυνους καθηγητές, η υλοποίηση των καθορισμένων καλλιεργητικών εργασιών καθώς επίσης και η επίβλεψη των χώρων ανάπτυξης των γεωπονικών ειδών, στα θερμοκήπια. Επίσης επιβλέπει και καταγράφει τεχνικά ζητήματα και ζημιές που παρατηρούνται κατά την διάρκεια λειτουργίας των θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων του τμήματος.

Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες που αφορούν το αντικείμενό του και παρουσιάζει την ραδιοφωνική εκπομπή του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης.

Κωνσταντοπούλου Ελένη, Επιστημονική Συνεργάτης

Η Κωνσταντοπούλου Ελένη γεννήθηκε στην Αγρίνιο. Σπούδασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Φυτικής Παραγωγής), 1995.

Κατέχει Δίπλωμα D.S.P.U. από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, με εξειδίκευση στην Εμπορία & Διαχείριση των Αγροτικών Προϊόντων (1996).

Έχει εκπονήσει Διδακτορική Διατριβή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα φυτικής Παραγωγής, Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών, με εξειδίκευση στη μελέτη της επίδρασης της καλλιεργητικής τεχνικής στην περιεκτικότητα του μαρουλιού σε νιτρικά καθώς και στην μετασυλλεκτική συμπεριφορά και ποιότητα του προϊόντος (2009).

Eχει 7 δημοσιευμένες Επιστημονικές Εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές και 5 συμμετοχές σε Ελληνικά συνέδρια.

Έχει συμμετάσχει στα ερευνητικά προγράμματα του ΤΕΙ Μεσολογγίου που αφορούν την βελτίωση εγχώριων ποικιλιών κολοκυθιού.

Δίδασκε στο Τμήμα Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου ως έκτακτη επιστημονική συνεργάτρια με πλήρη προσόντα.

Comments are closed.